Заједница Правда

Zajednica Pravda (Communitas Iustitia) Srbija, Sremska Mitrovica

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е – Састанак код Заштитника грађана

Поводом задњег дописа, од многих, које је Зaједница Правда упутила Заштитнику грађана, заказан нам је пријем код господина Јанковић Саше дана 10.01.2014. године у 13,30 часова.
О разговору који је трајао око сат и по, можемо обавестити следеће:
Заштитник грађана је упознат са грубим кршењима права кандидата у изборима за правосудне функције, па тако и за неизабранне судије из члана 99. став 2. Закона о судијама (бивше судије органа и већа за прекршаје).
Представници Заједнице Правда упознали су господина Јанковић са кршењима права ове категорије учесника избора и након самог избора. Појашњено је непостојање права на делотворно правно средство у Републици Србији. У Србији су Одлуке Високог савета судства о избору судија неприкосновене и ван сваке сумње. Оне су нам дате као догма. Рад Високог савет судства је недодирљив и изнад Устава и закона.
Појашњено је да се рад и одлуке Високог савета судства не смеју и не могу у нашој земљи преиспитивати нити у судском поступку, нити у другом (ревизија одлука Високог савета судства о избору на сталну и пробну функцију). Наиме, у споровима где се испитује законитост Одлуке Народне скупштине РС о избору судија на први трогодишњи, пробни мандат, Управни суд, наводи да се Одлука Високог савета судства не може ценити (ни као део поступка доношења оспорене Одлуке НСРС) јер није предмет тог спора!? А тамо где је предмет спора, Управни суд у наводи се да се ова одлука Високог савета судства о предлагању судија, не може ценити јер није коначни акт, те се тужбе одбацују.
Такође Заштитнику грађана је указано на недопустиво мешање државе у исход спора. Док су у току судски спорови против Одлука ВССа и Народне скупштине о избору судија на први трогодишњи мандат, Народна скупштина на предлог Министарства Правде доноси два спорна закона о изменама Закона о судијама: децембра 2012. године Закон којим се силом истог бирају судије чији је избор оспорен, на сталну судијску функцију, без испуњеног критеријума, а новембра 2013. године Закон којим се брише одредба члана 6. Закона о изменама и допунама Закона о судијама – која је захтевала преиспитивање спорног избора у односу на први пут биране судије и судије биране на сталну функцију.
Подсећамо, када је образлаган Закон о изменама и допунама Закона о судијама (децембра 2010. године) којим је уведено „преиспитивање“ свих одлука првог састава Високог савета судства, наведено је да је поступак избора извршен под сумњом на политички утицај и без примене прописаних критеријума. Након 4 године, новембра 2013. године брисан је члан 6. наведеног Закона, којим је предвиђено „преиспитивање“ избора судија на пробни мандат и на сталну функцију. Ове категорије дакле, неће бити „преиспитане“, за разлику од колега неизабраних судија који су ишли на тзв. „преиспитивање“ у стални састав ВСС, а које су све враћени Одлукама Уставног суда 2012. године због мањкавости процедуре. Ова одредба није испунила сврху, а брисана је  управо да не би било „преиспитивања“ одлука првог „крњег“ састава ВСС пред сталним саставом ВСС, а „преиспитивања“нема ни по тужбама у судским споровима, јер се у споровима пред Управним и Врховним касационим судом не дозвољава „преисиспитивање“ законитости овог избора.
У разговору нам је речено да Заштитник грађана зна да су нам прекршена људска права у избору, као и да треба да исцрпимо сва правна средства, те да су његова овлашћења „мека“. Обзиром на значај институције Заштитника грађана у демократским земљама као и огромни значај овог питања у односу на саму државу и грађане, да ли су судије биране по закону и прописаним критеријумима, и у ком поступку је то уопште могуће утврдити, очекујемо ускоро и реакцију Заштитника грађана господина Саше Јанковић, у смислу скретања пажње на одговорност извршилаца спорног избора Високог савета судства, као и на спорна решења Министарства правде, и Народне скупштине да у току судских спорова предлаже и доноси законе којима се конвалидира оспорени избор. Нарочито имајући у виду овлашћења Заштитника грађана да предлаже закон у случајевима непостојања делотворног правног средства у релевантном моменту и датим друштвеним околностима, надамо се и оваквом решењу ( Лекс специјалис) у вези са недопустиво недемократским поступањима српских институција.

Advertisements

11 одговора на “О Б А В Е Ш Т Е Њ Е – Састанак код Заштитника грађана

 1. uzicanka јануар 18, 2014 у 5:53 pm

  bilo bi dobro da Zastitnik predlozi donosenje Zakona,mada sumnjam da ce to uraditi.A mozda I hoce.Sta mislite neizabrane kolege o tome?Da cujem vasa misljenja,jer,koliko vidim,to bi bilo jedino moguce da bi se nase pitanje resilo kako treba.

  • Bg јануар 18, 2014 у 10:05 pm

   Draga koleginice, ti i ja smo uvek tu da prokometarišemo bilo šta što se objavi.
   Ovog puta nisam čak ni ja siguran da će do toga doći, odnosno sumnjam da će Zaštitinik građana predložiti donošenje zakona. Naravno bilo bi super kada bi do toga došlo, ali bojim se da ovaj pritisak nije dovoljan. Trebamo se obratiti Predsedniku Vlade RS, prvom Potpredsedniku Vlade i otići ispred Vlade. E tada bi 99% nečega bilo. ovako sumnjam. Pozdrav svima!

   • olivera јануар 19, 2014 у 4:36 pm

    Dragi,,bezimeni,,kolega.Receno mi je da ne postoji politicka volja niti saglasnost javnosti da se nas problem sistemski resi.Saglasna sam da idemo ispred Vlade,ali iskreno receno,pitanje je koliko bi nas islo.Svi znaju da je Lex specijalis jedini nacin,ali za donosenje tog zakona ne postoji politicka volja.Znaci,bice onako kako koleginica Risticka smatra.Nazalost,a verovala sam u pozitivan ishod.Tvoj komentat ce Sanja procitati pa ce ,mozda,pisati onima koje ti navodis.Ali je problem u tome sto oni svi znaju ali su se uvatili,,oni nisu bile sudije,sto ukazuje da nase pitanje nisu sagledali na pravi nacin.Prave se ludi.Eto,za sada toliko.Samo me cudi sto se ne javljaju ostale kolege.Pozdrav svakome ko ovo procita

 2. Tatjana јануар 18, 2014 у 10:08 pm

  Не треба се надати ничему!!!!!!!! Једно је шта би требало, а сасвим друго шта ће се догодити… Па лепо нам је човек рекао да су његова овлашћења „МЕКАНА“, дакле НИКАКВА…… Ја бих његова овлашћења упоредила са топломером који показује стање ствари али нема моће да покрене њихову промену…….толико…..

  • olivera јануар 19, 2014 у 4:40 pm

   Ne treba gubiti nadu,draga Tatjana.Malo optimizma i za tebe i za one koji citaju ovaj sajt.Znam da ne smemo odustati ali neznam sta nam je ciniti.

 3. Buba јануар 22, 2014 у 8:49 pm

  Овлашћења господина Саше Јанковића можда јесу“мека“ aли медијска пажња коју он може(ако хоће)да изазове није нимало занемарљива.Онда би ми могли привући пажњу јавности тако што бисмо изашли испред Владе и тако постали видљиви и правно и стварно,а што би било најделотворније.Доста ми је кукумакања како би нас било мало,јер и мали број нас неизабраних би изазвао позорност јавности-у то сам убеђена.

  • olivera јануар 22, 2014 у 9:24 pm

   Draga Buba,
   Ja mislim suprotno a nije kukumakanje,Imalo bi efekta samo ako smo brojni,a smatram da bi nas bilo najvise 2o-tak,a to je malo.To smo trebali ranije da uradimo i to onda kad nas je Drustvo sudija,,otkacilo,,Ovako,mislim da smo zakasnili.Verovali smo u Upravni sud.Mislim da smo otkaceni kada je Evropski sud odbacio nase predstavke i tada je postignut dil na nasu stetu.U svakom slucaju,ja cu se pridruziti i to malom broju.

 4. Buba јануар 23, 2014 у 6:08 pm

  Evo konkretnog predloga:neka Sanja sto pre prijavi datum javnog okupljanja,a ja se obavezujem da cu sve kolege telefonom zvati,tj.obavestiti o datumu istog (iz Šapca sam sigurna za troje ljudi).Zapravo,mi nemamo šta da izgubimo,pa stoga vredi pokušati.

  • uzicanka јануар 23, 2014 у 9:45 pm

   Slazem se.

 5. Buba јануар 24, 2014 у 12:53 pm

  Sanja,prijavi datum javnog okupljanja u ime“ Zajednice pravda“,CEKAMO tvoj potez.

 6. Buba фебруар 3, 2014 у 1:55 pm

  Šta bi Sanja?Bilo bi dobro da u predizbornoj kampanji pokažemo građanima Srbije kako jadne sudije za prekršaje vode neravnopravnu borbu sa državom.Kao David protiv Golijata,bilo bi smešno da nije tužno.A možda na kraju i pobedimo?!

%d bloggers like this: